Samuli Edelmann, Eero Aho ja Aku Hirviniemi nousevat yhdessä näyttämölle Paavo Westerbergin kevään 2022 merkittävimmässä teatteritapauksessa

Helsinkiin uusi teatteri -Nordic Theatre Companyn avausnäytelmä tuo Samuli Edelmannin, Eero Ahon ja Aku Hirviniemen samalle lavalle Paavo Westerbergin ohjauksessa. 

Nordic Theatre Company on kansainvälisesti palkitun teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Paavo Westerbergin ja tuottaja Pete Eklundin perustama uusi teatteri. Teatterin visiona on saattaa parhaat tekijät yhteen ja tuottaa laadukasta tetteritaidetta katsojille ja kehittää taiteellisia sisältöjä ja tekijöiden käsialoja. Uuden teatterin avajaisnäytelmänä nähdään Yasmina Rezan moderni klassikko Taide, jonka Paavo Westerberg ohjaa. Esitys saa ensi-iltansa Savoy-teatterissa toukokuussa 2022. Esitysten lipunmyynti alkaa tänään.

Maamme johtaviin teatteriohjaajiin lukeutuva, kansainvälisesti palkittu ohjaaja ja näytelmäkirjailija Paavo Westerberg ja pitkän uran musiikin, elokuvan sekä TV- draaman ja viihteen tuottajana ja markkinoijana tehnyt Pete Eklund ovat perustaneet Helsinkiin uuden teatterin. Unelma ketterästä, parhaita tekijöitä yhteen kokoavasta teatterista on kytenyt intohimona kummankin tekijän unelmissa jo koko viime vuosikymmenen.

– Unelmana on rakentaa teatteri, jossa sekä tekijät että katsojat viihtyvät, ja voivat kokea jotain ainutlaatuista. Haaveena on, että katsojilla ja tekijöillä on mahdollisuus kohdata miljöössä, jossa on hyvä ja helppo olla, Westerberg summaa.

– Nordic Theatre Company on innostava ja inspiroiva alusta saattaa ideoita ja elämyksiä yleisön koettaviksi, Eklund kertoo.

Nordic Theatre Companyn avajaisteoksena nähdään ranskalaisen Yasmina Rezan vuonna 1994 kantaesityksensä saanut Taide, joka on ollut menestys ympäri maailmaa. Modernin klassikon keskiössä on kolme miestä, joita Nordic Theatre Companyn esityksessä esittävät maan ykkösnimiin kuuluvat Eero AhoAku Hirviniemi ja paluun teatterilavalle yli 15 vuoden tauon jälkeen tekevä Samuli Edelmann. Näytelmän ohjaa lukuisista menestysohjauksistaan tunnettu, Nordic Theatre Companyn taiteellinen johtaja Paavo Westerberg. Pete Eklundin tuottaman esityksen ensi-ilta on Savoy-teatterissa 18.5.2022. Esityksiä on rajoitetun ajan alkaen 18.5.2022 ja niiden liput tulevat myyntiin 11.10. 2021.

– Yasmina Rezan katse miehiin on hienosyinen ja oivaltava. Reza näkee miesten välisen valtadynamiikan kauniilla, julmalla ja armottoman hauskalla silmällä. Elämme parhaillaan melkoisen polarisoituneessa maailmassa. Jokaisen tulisi valita puolensa. Miesten välisessä konfliktissa valkoinen taulu edustaa kuitenkin lopulta myös mahdollisuuksia ja siltoja. Sitä tämä aika tarvitsee. Dialogia, kuuntelemista ja hyväksyntää. Ei vastakkainasetteluja, Westerberg valaisee.

– On suuri ilo tehdä tämä teos teatterimme avajaisnäytelmänä, Eklund jatkaa.

Taide on tarkkanäköisen älykäs ja viihdyttävä komediallinen draama miesten välisestä ystävyydestä, taiteesta ja taidepuheesta. Tapahtumat käynnistyvät, kun fiksu ja menestynyt ihotautilääkäri Serge (Eero Aho) ostaa kauttaaltaan valkoisen taulun ja maksaa siitä 200 000 Ranskan frangia. Hänen paras ystävänsä Marc (Samuli Edelmann), älykkö ja insinööri, pitää taulua roskana, ja loukkaantuu Sergelle syvästi siitä, että Serge oli ostanut taulun kysymättä häneltä ensin mielipidettä asiasta. Kun konfliktia saapuu selvittämään vielä miesten yhteinen ystävä, miellyttämisenhaluinen Yvan (Aku Hirviniemi), on soppa valmis!

Mediakuvat: https://bit.ly/3FqimTB

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Liekki Promotion, Nora Norrlin, p. 040 846 0116, nora.norrlin@liekkipromotion.com

PAAVO WESTERBERG, taiteellinen johtaja
Westerberg on kansainvälisesti palkittu teatteri- ja elokuvaohjaaja, näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja.

Westerberg kuuluu maan johtaviin teatteri-ohjaajiin ja hän on ohjannut ja kirjoittanut yhteensä yli 25 näytelmää. Hän on koko uransa työskennellyt elokuvan, tv:n ja teatterin parissa ohjaajana, näytelmäkirjailijana ja käsikirjoittajana. Hän on toiminut vuosina 2010-2020 Suomen Kansallisteatterin kotikirjailijana ja ohjannut omien tekstiensä lisäksi lukuisia erittäin menestyksekkäitä klassikoita suurille näyttämöille.

Hänen viimeisimpiä töitään ovat muun muassa Sinivalas (Kansallisteatteri, 2020 ), Hamlet ( Turun Kaupunginteatteri, 2019 ), Kolme Sisarta (Kansallisteatteri, 2018), Hinta ( Helsingin Kaupunginteatteri, 2018), esikoiselokuva Viulisti ( 2018 ),  Mahdolliset Maailmat (Kansallisteatteri, 2016), sekä Vanja-eno (Kansallisteatteri 2014).

Viulisti  teki kansainvälisen avauksensa Göteborgin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa vuonna 2018, ja on sen jälkeen valittu yli 20:lle eri kansainväliselle elokuvafestivaalille. Viulisti voitti Golden Aphrodite-pääpalkinnon ja kriitikoiden palkinnon Varnan kansainvälisillä elokuvajuhlilla 2019. Westerberg on voittanut Jussi-palkinnon kahdesti, vuosina 2007 ja 2006. Westerbergin näytelmä Valhe (2010) on ollut Lea-ehdokkaana ja Kotiin ennen pimeää (2006) oli ehdolla vuoden parhaaksi näytelmäksi.

PETE EKLUND, tuottaja
Eklund on musiikin, elokuvan sekä TV- draaman ja viihteen kokenut moniottelija. Hän on ollut urallaan mukana yli kahdensadan maamme eturivin artistin albumilla vastaavana tuottajana tai markkinoinnista vastaavana.

Eklund on tuottanut konsertteja pienistä klubikonsepteista Hartwall Arena -kokoluokan spektaakkeleihin. Hän tuottaa aktiiivisesti kansainvälisen mittakaavan fiktio- ja dokumenaelokuvia, draamasarjoja sekä monimuotoisia sisältökonsepteja eri alustoiden käyttöön

Liekki Promotion
Nora Norrlin
nora.norrlin@liekkipromotion.com
+ 358 40 846 0116
www.facebook.com/liekkipromotion